söndag 20 maj 2012

History Maps




History: Maps of the world
Kategori: Utbildning
Språk: Engelska
Utvecklare: Seung-Bin Cho
Kartböcker sträcker sig ju som bekant flera hundra år bakåt i tiden men de begränsar sig på det sättet att varje bok för det mesta bara klargör det geografiska läget för ett särskilt år, årtionde eller era. Denna app sammanställer flera kartor av världen eller världsdelar som de såg ut under antikens rom, medeltiden upp till 1800 och 1900-talet. Men inte bara det utan den visar även exempelvis detaljerade formationer av trupper under det andra världskriget och hur de allierade var utplacerade i vissa länder under ett särskilt datum. Detalj rikedomen är mycket stor och ambitiös här och är ett måste för alla som gillar geografi och historia som jag.

Pedagogiskt syfte eller pedagogisk potential
 Du söker alltså efter den karta från det år eller era som finn i registret antingen genom att kolla upp det eller genom att slå in ett sökord. Appen är utan tvekan för utbildning, både för historia/geografi och är mycket bekväm att använda.
Bäst av allt är nog att man inte behöver vara ansluten till internet för att använda applikationen, utan kan se över allting utan problem när som helst bara man har ett fullt laddat batteri.
Du kan zomma in och ut enkelt genom att antingen peta två gånger snabbt med ena fingret, eller ännu lättare, dra bilden med fingrarna in och ut.



Aktiviteten
Det var lagom kul och intressant. Jag tror man kommer dröja kvar som alldra längst om man använder appen i ett research syfte. I början är det intressant att kolla igenom några kartor men man tröttnar efter ett tag eftersom att det bara håller i sig så länge (i alla fall om ni frågar mig.)
Det finns otroligt mycket att utforska och prinipen är densamma som ett lexikon elelr en vanlig kartbok. Den fungerar inte som att spel eller en övning (förutom om du kanske ska läsa på till ett prov) men det är skapligt enkelt att söka i den och den har ett enormt urval av kartor. Jag vet dessvärre inte exakt hur många men appens skapare brydde sig inte om att räkna upp dem och jag känner knappast att det är mitt jobb eller ansvar.

Uttryck och design
Appen har en mysig, gammaldags retro-stil som gör att kartorna ser ut som mycket exakta och antika, hand-ritade kartor så som de i princip sett ut under hela vår mänskliga historia. Den ser inte flashig och ny ut på något sätt utan innehåller ett svart fält med enkla ikoner som exempelvis ett förstoringsglas för sökmotorn.
Det är en enkel app att förstå och det finns inte så mycket mer att tillägga. Ett måste för alla som behöver och är intresserade av kartor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar