torsdag 17 maj 2012

Fun chess








Fun chess  
Kategori: Spel
Språk: Engelska 
Utvecklare: Willie Shi   
Pris: Gratis     

Vem känner inte för att spela ett gammalt hederligt omgång schack då och då? För er som inte visste det så finns spelet nu även på din Ipad att ladda ner direkt från App-store! Principen är precis den samma som att spela schack på riktigt. Spelet är strategiskt och går ut på att den ena spelaren ska få tag i den andres kung (försätta den i schack-matt.) Du flyttar runt dina pjäser på Ipaden genom att trycka i den ruta där du vill att schack-pjäsen kan gå baserat på de steg den är tillåten att ta enligt reglerna. Exempelvis så kan bonden gå ett steg framåt men bara attackera en pjäs om den står till vänster eller höger framför den, springaren kan löpa hela 3 steg, plus ett åt olika håll i valfri riktning, etc.


Pedagogiskt syfte eller pedagogisk potential
Spelet är ämnat för underhållning men har pedagogisk potential. För att kunna besegra din motståndare i schack så krävs det att du både lär dig reglerna om alla pjäser utantill men att du även lyckas planera flera steg i förväg och att du eventuellt lyckas tänka som din motståndare.
Du spelar mot datorn och det är väldigt svårt i början om man inte är van men efter ett tag så börjar du lära dig dess något enformiga drag och spelandet kommer gå bättre för dig.




Aktiviteten
Schack kräver tid och tålamod. Du lär dig snabbt att inte göra förhastade drag utan att tänka efter noga innan du agerar. Man blir mer och mer frustrerad ju oftare man förlorar vilket i alla fall för mig är en stor motivation till att förbättra mig och återvända till slagfältet för att klå den jämra datorn! Så det finns bra progression i spelet och det är inte för inte som det har varit så framgångsrikt och populärt i över 600 år nu.
Det är däremot synd att man bara kan spela mot datorn och inte mot någon annan man känner, vilket nog är varför du kan köpa Fun Chess till så billigt pris.  
  
Uttryck och design
Appen tilltalar de flesta men framförallt schack intresserade på ett bra sätt och är lätt att använda. Jag rekommenderar dock att ni använder Ipadens penna till att flytta pjäserna för bästa flexibilitet i spelandet. Man överser schackbrädet ovan, från ett fågelperspektiv och allt är i 2D. Det visar pjäserna bra och tydligt flyttar sig efter reglerna och ärligt talat så finns det inte så mycket mer att tillägga. Jag föredrar fortfarande ett vanligt schackbräde då man får en bättre känsla när man faktiskt får hålla i pjäserna, fast å andra sidan så kan du ju aldrig riskera att tappa bort dem. Det är ett helt dugligt tidsfördriv för att öva in spelet helt enkelt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar