onsdag 4 april 2012

Ledarskap, grupper och Status

Planet Hulk
Ledarskapsanalys 
Av
Christoffer Hjalmarsson  


Jag har valt att använda denna film till som verktyg för att sammanfatta det jag lärt mig hittills av ledarskaps kursen inom pedagogik. Planet Hulk är nämligen inte bara en mycket häftigt animerad film som släppts för att roa Marvel-comics fans utan en mycket stark och välgjord berättelse med klassiska drag som visade sig vare en mycket bättre filmadaption av den grafiska romanen (med samma namn) än vad jag först trodde. 



http://youtu.be/cf13JRZKspM




Detta kommer alltså inte att bli en film-recension (tyvärr) utan en analys av de delar som relaterar till kursen. Så för er som vill veta mer om resten av filmen får leta någon annanstans. 
(Ber även om ursäkt för länken till trailerna, det blev fel när jag skulle ladda upp den på bloggen.) 



Hursomhelst så känner ju de mesta av oss till Hulk. Hans alter-ego: Dr.Bruce Banner utsattes för radioaktiv ”gamma-strålning” i ett labb vilket gör att han förvandlas till ett stort, grönt monster varje gång han blir upphetsad eller arg. Han har stridit mot nästan alla skurkar och hjältar som man kan tänka sig i Marvel comics universum och är en mycket komplex och intressant karaktär samtidigt som han är väldigt relaterbar för många då han representerar den ultimata outsidern. Han gillar ingen, han litar inte på någon och gör du honom illa så låter han inte något stå ivägen för att krossa dig. 

Olyckligtvis så går det inte att kontrollera eller hålla tillbaks honom. Ju argare Hulk blir desto starkare blir han och det finns inget som helst mått för hans vrede. Han är en förödande naturkraft av ilska så förödande attnågra av Jordens hjältar tillslut anser att de måste göra något åt honom. 

. Så de tar det mest heroiska beslut de kan komma fram till och skickar iväg honom i en farkost till yttre rymden för att….dö…….
Våra ”hjältar”, mina damer och herrar! 




(Hjältarna från Jorden som skickar iväg Hulk: Iron man, Dr.Strange, Mr.Fantastic och Proffessor X.)


Egentligen så skickar de iväg honom till en obebodd planet full av grönska där han kan leva resten av sitt liv ifred. Hulk tar inte detta särskilt väl och bryter sig lös från sina bojor inne i skeppet vilket gör att det hamnar ur kurs och kraschlandar på planeten Sakaar. Han blir omedelbart tillfångatagen av de imperiska trupperna som leds av planetens självutnämnde diktator: The red King.



Jag har valt att visa er ett följande videoklipp som jag sammanställt och som på ett mycket bra sätt sammanfattar allt som vi gått igenom hittills i kursen. 
(Låg och hög status, Firo och situationsanpassat ledarskap.)


(jag äger heller inget av detta, Marvel och Lionsgate har upphovsrätt, bla,bla,bla)


Som ni märker så är detta inte en barnvänlig film enbart för att den är animerad. Det kommer till och med en scen senare när ett litet barn brinner upp, levande! 

Men, men. Detta är minst sagt en mycket disfunktionell och missanpassad grupp an individer. En hop utomjordiska raser av vilka är indelade i olika samhällsklasser på planeten Sakaar och som ni märker så förekommer det en del rasism och tvivel gällande deras olika roller i samhället. En värld väldigt lik våran, fast mer primitiv.

Lavin är utan tvekan den mest erfarne av dem när det kommer till närstrid och strategi. Han är definitivt en U4 på den situationsanpassade ledarskaps skalan (besitter hög kompetens/högt engagemang, är självständig och resultatinriktad.) Han använder en bra balans i både hög och låg status för att försöka sammanfoga gruppen. 

Han visar både respekt och omsorg för dem men är inte rädd för att bli hård när det behövs. Jag tror att han framförallt försöker hålla dem lugna. De är tillräckligt uppjagade och stressade som det är då de måste kämpa mot omöjliga odds för sin överlevnad men det är också därför som att de innerst inne vet att de behöver någon som kan hjälpa dem ur det här och som vet vad han gör. 

Han försöker också att inte förarga någon i gruppen då han ser hur instabil och svag den svarta insektsmannen: Miek är eller hur stark och farlig ex vår huvudkaraktär: Hulk är. Hulk själv avskyr förstås allt detta och vägrar att ta del i slaget överhuvudtaget och försöker tvinga sig ut därifrån med Miek som är på tok för rädd för att kämpa. 


Vi får både se de 2 första Firo-faserna (och lite av den tredje) i bruk här med undantag i början för Lavin, Hiroim och Elloe som arbetat tillsammans sen tidigare. 

Det hela inleddes med Tillhörande fasen där den omogna gruppens relationer beskrivs och frågeställningarna om huruvida alla tillhör gruppen. Några av dem försöker gå artigt till väga när de orienterar sig medans andra vägrar och bidrar med dålig stämning till gruppen. 

Kontrollfasen sätts igang just innan de stiger in i arenan och Lavin försöker att strategiskt dela in dem i respektive roller och led. Konfrontationen mellan dem sker även både innan och i Arenan. 


Den tredje fasen: Öppenhetsfasen, skulle jag vilja säga inleds smått när Lavin dör och individernas frågeställningar kring gruppens relationer börjar förändras lite. Det vill säga hur långt ifrån de vill vara från varandra. 

I detta fall har de förstås inte så mycket till val då de är tvungna att slåss tillsammans, men de kommer närmare varann från och med nu. 

De har en liten ceremoni senare där de sörjer Lavins kropp och ingår pakten: "Warbound" (stridsbundna.) Där de beskriver varandras bakgrunder för varandra. 

Lavins död tjänar dock ett bra syfte både för gruppen men framför allt för filmens handling. Händelsen får alla gruppmedlemmar att reagera starkt och även om Hulk vägrar lita på någon så tycker han inte om att se goda och oskyldiga slaktas. Men filmen heter ju trots allt Planet Hulk av en anledning och som ni nog förstått av trailern så går hela filmen ut på att Hulk sakta men säkert sätter sig in i rollen som ledare. Han är den starkaste kämpen av dem och allt eftersom han besegrar motståndare efter motståndare i arenan så börjar ryktet spridas att han är den mytomspunna Sakaarson (Sonen av Sakaar) och att han så småningom kommer ta Red Kings plats på tronen, förena de 7 rikena och ge nytt liv åt planeten. 


Frågan är bara om Hulk tänker acceptera detta öde och omfamna sitt nya hem bland varelser som kan komma att älska honom eller förbli det monster som alla ser och orsaka total förödelse för deras värld.  

Han är utan tvekan en U2 på utvecklingsnivån. Låg till viss kompetens/lågt engagemang. Den besvikne och passive (ungefär som Korg). Besviken, frustrerad och tar ingen egentligen ingen större ledarroll förrän mot slutet av filmen. Men det är ju det som är meningen för det är ju hans karaktärsutveckling.

Det var själva analysen. För er som vill se själva filmen så rekommenderar jag den starkt. Jag har inte läst serien som den är baserad på men vet att den skiljer sig en del (så är det alltid). Jag måste däremot varna er som inte läser Marvel Comics för viss "förvirring" som kan komma att uppstå med vissa karaktärer från andra serier som hoppar in och gör cameos då och då. 



Som denna........"person". Som dyker upp ur ingenstans när kameran sveper förbi folkmassan. Jag har ingen aning om vem han är förutom att han kallas Warlock men han är säkert väldigt snäll och.....straight.....


Iallafall så uppstår det fler cameos av karaktärer som asaguden Thor och hans partner Beta-Ray-Bill, som ser ut som en gul häst som cosplayar som Thor. 


(Thor och Beta-Ray-Bill) 

Allvarligt.......vad i helvete är det där för nått?!!


Avslutningsvis vill jag bara säga att detta var oerhört kul och lärorikt att göra! 
Jag heter Christoffer Hjalmarsson. Jag älskar film. Jag älskar serier. Jag älskar animation. Och jag hoppas ni gillade denna analys! 

Tack och godnatt.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar